joi, 24 mai 2012

Reducerea numărului de certificate verzi ar putea fi amânată de Parlament până în 2014

Evenimentul de lansare al Romanian Photovoltaic Industry Association a avut loc marţi, 22
mai 2012, la Hotel InterContinental.
La eveniment au fost prezente numeroase personalitaţi atât din partea autorităţilor ce au competenţe în domeniul energiei provenite din surse regenerabile cât şi din partea reprezentanţilor misiunilor diplomatice în România a numeroase ţări, dar şi a investitorilor.
Având în vedere necesitatea dezvoltării pe termen mediu şi lung a sectorului energiei solare fotovoltaice în România, “era absolut necesară apariţia unei asociaţii profesionale credibile pentru a reprezenta interesele investitorilor în fotovoltaice din România” a spus domnul director general al ANRE, Zoltan Nagy. Mai mult, domnul Nagy a adaugat faptul că “RPIA va putea fi un liant între autorităţi şi investitori, astfel încât informaţiile relevante din piata de energie din surse regenerabile sa capete un caracter unitar” lucru esenţial pentru creşterea stabilităţii şi prectibilităţii pietei de energie electrică din surse regenerabile.

Evenimentul de lansare a RPIA, organizat cu sprijinul firmei de avocatură Wolf Theiss, s-a dovedit a fi un cadru propice în care dezvoltatori, instituţii bancare, producători de echipamente, operatori de parcuri solare dar şi autorităţile publice au avut posibilitatea să discute deschis despre piaţa de energie regenerabilă. Cu această ocazie, a fost reiterată nevoia unui cadru legislativ stabil “pe care investitorii sa-l înţeleagă şi pe care să se poată baza” a precizat Ciprian Glodeanu, preşedintele RPIA si partener in cadrul firmei de avocatura Wolf Theiss. De asemenea, Glodeanu a accentuat importanţa dezvoltării unui mix echilibrat de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile, lucru ce ar creşte semnificativ siguranţa întregului sistem electroenergetic naţional.

Aceasta viziune este împărtaşită şi de deputatul Mugurel Surupăceanu care a menţionat că autorităţile publice “au înţeles mesajul de stabilitate venit din partea industriei şi în acest sens modificarile ce vor fi aduse prin legea de aprobare a Ordonanţei 88/2011 vor include prevederea conform căreia numarul de certificate verzi nu va putea fi redus până în anul 2014”. Acest termen de graţie este esenţial pentru investitorii în fotovoltaice care, în conformitate cu situaţia actuală, se vedeau vizaţi de o reducere a numărului de certificate verzi începând cu anul 2013. Considerăm că această modificare este o realizare importantă şi o încununare a eforturilor susţinute ale RPIA şi ale altor asociaţii, de conştientizare a importanţei stabilităţii într-un sector strategic cum este cel energetic.

Un alt punct de interes pentru investitori ce a fost atins la evenimentul RPIA se refera la situaţia legislaţiei secundare în domeniul instalaţiilor cu putere instalată mai mică de 1MW. Acesta este un sector cu un real potenţial pentru România şi poate fi o poveste de succes, aşa cum s-a dovedit în multe tări europene. Directorul General ANRE a precizat ca “momentan suntem în procesul de avizare la Comisia Europeana a preţurilor subvenţionate pentru acest tip de instalaţii şi sunt convins, din experienţa anterioara avută în
procesele de avizare la Comisia Europeană, că nu va dura la fel de mult ca în cazul legii 220/ 2008”, avansandu-se un posibil termen de soluţionare a situaţiei până la sfârşitul acestui an.
Domnul Mugurel Surupăceanu a confirmat atenţia pe care autorităţile o acordă instalaţiilor de sub 1 MW putere instalată şi a precizat că în comisiile abilitate “se discută de un nivel al preţului reglemementat care sa ofere un suport financiar echivalent celui asigurat prin certificatele verzi”.

După o perioadă de incertitudine accentuată ce a caracterizat piata de energie regenerabilă din România, “se întrevăd primele semne certe că autorităţiile din România şi investitorii pot ajunge la un consens privind nevoia de stabilitate şi prectibilitate a legislaţiei, iar acest fapt nu va face decât să crească încrederea în România şi în profesionalismul factorilor de decizie implicaţi în sectorul energetic”, a conchis Ciprian Glodeanu, preşedintele RPIA.

Romanian Photovoltaic Industry Association - RPIA a fost înfiinţată recent de către un grup de specialişti cu o vastă experienţă în acordarea de consultanţă în domeniul dezvoltării unităţilor de producere a energiei electrice din resurse regenerabile. RPIA doreşte ca împreună cu membrii săi să devină un partener corect si de încredere pentru autorităţile din România, în vederea dezvoltării unui dialog deschis şi constructiv. Scopul asociaţiei este de a crea un mediu propice pentru un dialog constructiv între părţile responsabile - autorităţile
române şi internaţionale şi toate celelalte companii românesti şi străine implicate în întreg lanţul de furnizori din domeniul energiei solare. Ceea ce pune la dispoziție Asciatia RPIA este o platformă de networking, lobby şi awareness, un one-stop-shop în care companiile interesate de acest subiect să îşi poata găsi toate informaţiile necesare şi persoanele de decizie într-un singur loc.
Printre membrii asociaţiei se regăsesc nume importante din domeniul energetic: Egnatia Rom, IBCOenerg, ISPE, Monsson Group, Schoenherr, Siemens, Vitalis Consulting, Wolf Theiss ş.a.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Buy Coupons